Független pénzügyi tanácsadás: biztosítás, befektetés, lakástakarék - megkeressük az Ön számára legjobbat!

Győr
Schwarzenberg u. 8/B

+36-20-918-3698
+36-20-460-2234

Önnek szinte mindig nyitva
Előzetes egyeztetés alapján

2017. január 1. nagy változást hozott az életbiztosítási piacon, ami a befektetési egységekhez kötött életbiztosításokat (angolul unit-linked életbiztosításokat) illeti. Ahogy nagy szavakkal fogalmazhatunk, beköszöntött az „etikus életbiztosítások” korszaka…

E sorok írója a bankszakmában dolgozva már átélte az etikus banki koncepciót, ami természetesen az ügyfelek szempontjából pozitív változásokat hozott, mégis rossz szájízzel gondolhatunk vissza rá, hiszen ezzel az mondatott ki, hogy addig etikátlanul dolgozott ez a szektor…

Amikor az elmúlt nyáron a Magyar Nemzeti Bank közzétette az etikus életbiztosításokkal kapcsolatos koncepciójának részleteit, sokaknak támadt de ja vue érzésük. Sok változás hoz pozitívumokat az ügyfeleknek, de a megfogalmazás azt sugallja, hogy a biztosítási piac szereplői eddig etikátlanul tevékenykedtek…

Az efölött való meditálás helyett inkább nézzük meg: milyen változásokat is hozott a piacra az etikus életbiztosítási koncepció?

Az első és legfontosabb szempont a költségek és jutalékok átláthatósága. A költségek eddig is összemérhetők voltak a TKM (Teljes Költség Mutató) segítségével. Ebben nincs érdemi változás, de a költségszerkezet valóban átláthatóbbá vált a biztosítások zöménél. Megszűnt az a gyakorlat, ami a kezdeti egységek elkülönítésével és hosszú távon történő elvonásával nehezen értelmezhetővé tette a biztosításokban levő megtakarításunk értékét.

Jobban elkülönülnek a különféle jogcímen felszámított költségek, a szerzési,  a beszedéssel kapcsolatos költségek, a kockázati díjak, a vagyonkezelés és az adminisztráció költségei, valamint az ügyfél döntésétől függő díjak, költségek. Csökkenteni kell a felszámítható költségek számát, megkönnyítendő azok megértését és a különféle konstrukciók összehasonlítását.

A korábban csak a nyugdíjbiztosításoknál előírtakhoz hasonlóan az ajánlás minden, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás esetében maximálja a TKM mértékét. Ezt a különböző eszközalapoknál külön-külön is meg kell határozni. Az egyszerűbb és a komplexebb, magasabb hozampotenciált ígérő alapok esetében eltérőek a TKM-ajánlások:

etikustkm

Kiemelten fontos része a koncepciónak az ügyfelek tájékoztatása, az igények felmérése és a felmért igényekhez igazodó termékek ajánlása, a kockázati tényezők bemutatása, az egyes konstrukciók fő paramétereinek részletezése. Ez őszintén szólva a mi szempontunkból nézve nem hoz jelentős változást, hiszen eddig is ezen elvek alapján végeztük tevékenységünket, de ez most megerősítésre került, változást legfeljebb ennek dokumentálási elvárásai jelentenek. A személyes tanácsadás során minden lényeges körülményre felhívjuk ügyfeleink figyelmét, bemutatjuk a különféle megoldási lehetőségeket, a kapcsolódó dokumentumokat, megválaszoljuk ügyfeleink kérdéseit. Az ajánlás kiemelten kezeli, hogy az ügyfél ne a szerződés idő előtti megszüntetésében legyen érdekelt. Erre eddig is felhívtuk ügyfeleink figyelmét, de most a szabályozásban külön is kiemelésre került.

Első körben részletesen is megvizsgáltuk főbb biztosítási partnereink, új, nyugdíjbiztosítási konstrukcióit, hamarosan ezek részleteit is meg szeretnénk ismertetni Önökkel!

Ha kérdése van, adja meg elérhetőségét és visszahívjuk Önt!

Visszahívást kérek


, ,