Független pénzügyi tanácsadás: biztosítás, befektetés, lakástakarék - megkeressük az Ön számára legjobbat!

Győr
Schwarzenberg u. 8/B

+36-20-918-3698
+36-20-460-2234

Önnek szinte mindig nyitva
Előzetes egyeztetés alapján

Lakástakarék

Az állam jelentős kedvezménnyel támogatja a lakáscélú előtakarékosságot, amelynek formája a  lakástakarék, más néven lakástakarékpénztár avagy lakáskassza. A fogalmat sokan ismerik, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, mégis a magyar lakosság körében kevésbé népszerű a lakáscélú takarékosságnak ez a módja, mint más európai országokban. Az alábbi grafikonnal szemléltetve környékünkön mindenütt nagyobb a lakástakarékpénztárak elterjedtsége, holott az állami támogatás mértéke 2-3, sőt 7-szerese annak, amit a környező országokban juttat az állam a megtakarítóknak.

Évről évre elterjed a hír, hogy az állam csökkentheti a támogatás mértékét, s ez az adatok alapján nem is zárható ki, így már ezért sem érdemes halogatni a döntést és elindítani megtakarítási programunkat!

Nemzetközi összehasonlítás a lakástakarékpénztárak elterjedtségéről és állami támogatásáról. Forrás: OTP Lakástakarék

Tekintsük át, mik a legfontosabb tudnivalók a lakástakarékpénztárakról:

  • Szakosított hitelintézetek, az elhelyezett megtakarítás biztonságát ugyanúgy garantálja az OBA, mint a bankbetétekét.
  • Megtakarításunkra jelentős állami támogatást vehetünk igénybe. Az állam a megtakarított összeg 30%-át adja támogatásként, évente fejenként legfeljebb 72 000 Ft erejéig. A támogatás nem jövedelemhez kötött, minden, adószámmal rendelkező állampolgár igényelheti, aki megfelel a feltételeknek, kortól függetlenül.
  • A futamidő legalább 4, legfeljebb 10 év. A futamidő végén lakáskölcsön felvételére van lehetőségünk, amennyiben a kölcsön feltételeinek megfelelünk.
  • Tervezhetőség, kiszámíthatóság. A lakástakarékpénztári megtakarítás talán legnagyobb előnye, hogy szerződéskötéstől a lakáskölcsön utolsó részletének visszafizetéséig (ez akár 22 év is lehet!) minden pénzügyi mozgás előre tudható, garantált a hozam, a támogatás, pontosan tudjuk, hogy mennyit kell befizetnünk, mekkora kölcsönt vehetünk fel és azt hogyan kell törlesztenünk, a törlesztőrészlet 22 év múlva is garantáltan annyi lesz, mint amit a szerződéskötéskor aláírtunk. A mai kamatkörnyezetet figyelembe véve ez jelentős előny, egyetlen bank sem vállal ilyen hosszú időre fix kamatozást!
  • Rugalmasság. Ha szükséges, a megtakarítási idő alatt lehetőség van a szerződéses összeg (és ezzel a megtakarítás) emelésére, csökkentésére, a futamidő változtatására, szerződések megosztására, összevonására.
  • Közeli hozzátartozók közös célt is finanszírozhatnak, így családon belül a támogatás megtöbbszörözhető, különös tekintettel arra, hogy a támogatás kortól független. Akár újszülött gyermeke, akár a nagymama is lehet kedvezményezett!
  • A részletes törvényi szabályozás keretein belül a lakástakarékpénztárak között jelentős különbségek, eltérések vannak a megtakarítási és a kölcsön időszakok futamidejében, a kamatlábakban, a költségekben, az egyes pénztárak eltérő akciókkal kívánnak új ügyfeleket toborozni.
  • Adó és járulékmentes hozam.
Az állam jelenleg minden, lakástakarékpénztárban elhelyett ezer forintunk mellé 300 forint támogatást nyújt. Ugye Ön sem mond le róla?

Miben tudunk független tanácsadóként az Ön javára szolgálni egy ilyen aránylag egyszerű termék esetében?

Megmutatjuk Önnek a különbségeket, segítünk kiválasztani az Ön céljának leginkább megfelelő pénzügyi intézményt és konstrukciót. Mivel a Magyarországon működő valamennyi lakástakarékpénztárral kapcsolatban állunk, független szakértőként tudunk segíteni a választásban! Adja meg elérhetőségét és 1 munkanapon belül vissza fogjuk hívni Önt!

Táblázatunkban a négy lakástakarékpénztár 10 éves megtakarítási idejű termékeit hasonlítjuk össze, havi 20000 Ft megtakarítási összeg mellett. Mivel itt a futamidő megegyezik, mindegyik esetben 120 hónap, az összes befizetés is egyező, 2 400 000 Ft, az állami támogatás mindegyik esetben 720 000 Ft. Ennek ellenére jelentős különbségek vannak, hiszen más a kamatláb, más a hitel futamideje, költsége. A számlanyitási díj bizonyos esetekben elengedésre kerülhet részben vagy akár egészen. Meg kell jegyezni, hogy a rövidebb futamidejű szerződések esetében a megtakarítási időszakban is vannak eltérések, a „4 éves” futamidő 45, 48 vagy akár 49 hónapot is jelenthet, ez az összehasonlítást még jobban megnehezíti.

Lakástakarékpénztár – gyakran feltett kérdések

Milyen intézmény a lakástakarékpénztár?

A lakástakarékpénztárak szakosított hitelintézetek. Működésüket az 1996. évi CXIII. tv. szabályozza. Mint szakosított hitelintézetekre, a lakástakarékpénztárak által kezelt megtakarításokra is kiterjed az OBA garanciája.

A lakástakarék pénztárakon keresztül a Magyar Állam 30% vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakáscélú megtakarításokhoz, minden, magyar adóazonosítóval rendelkező állampolgárnak, amennyiben az elvárások teljesülnek. Az állami támogatás mértéke a befizetett összeg 30%-a, de évente legfeljebb 72000 Ft. A maximális támogatáshoz havi 20000 Ft rendszeres megtakarítás szükséges. A támogatás adó- és járulékmentes.

A megtakarítási időszak legalább 4, legfeljebb 10 év.

A megtakarítások (és az évente jóváírt állami támogatás) összege után a lakástakarékpénztár kamatot fizet, ennek mértéke nagyon eltérő lehet. A hozam kamatadó- és járulékmentes.

Többféle elnevezésük és írásmódjuk ismert (lakástakarékpénztár, lakás-takarékpénztár, lakástakarék-pénztár, lakáskassza, lakástakarék, LTP – mi a törvényben használt, egybeírt „lakástakarékpénztár” elnevezéshez ragaszkodtunk, bár ezt egyes helyesírási tanácsadók hibásnak tekintik).

Milyen célra vehető igénybe a lakástakarékpénztárban megtakarított összeg?

A megtakarítás csak lakáscélra vehető igénybe, de ez meglehetősen tágan értelmezhető: lehet építés, új és használt lakás vásárlása, felújítás, korszerűsítés, bővítés, lakáscélú hitel törlesztés, vagy akár idősotthoni elhelyezés.

Hány lakástakarékpénztár működik jelenleg Magyarországon és mi a különbség közöttük?

A lakástakarékpénztárak jelenlegi piaca négyszereplős. Alapításuk sorrendjében a négy lakástakarékpénztár: Fundamenta, OTP, Erste, Aegon

A Fundamenta fő tulajdonosa egy német lakáskassza, mellette egy osztrák csoport, valamint több hazai bank és biztosító is tulajdonos. Az OTP és az Erste tulajdonosa az azonos nevű bank, az Aegon az Aegon Biztosító érdekeltsége.

Az azonos törvényi szabályok adta kereteken belül az egyes lakástakarékpénztárak jelentős különbségeket mutatnak. Eltérőek a válaszható megtakarítási futamidők, még nagyobb eltérések vannak a hitelfutamidők között. Eltérőek a megtakarítás kamatfeltételei és a hitelkamatok is. Eltérések vannak a felszámított költségekben és a hitelfeltételekben is.

Milyen költségekkel kell számolnom, ha lakástakarékpénztári megtakarítást indítok?

A lakástakarékpénztárak esetében fontos fogalom a Szerződéses Összeg. Ez a befizetett megtakarítás, az állami támogatás, az ezek után kapott kamat, valamint a felvehető lakáskölcsön együttes összege. Ennek az összegnek az 1%-át kell általánosan szerződéskötési díjként megfizetni, ez akár 80000 Ft is lehet. Az egyes lakástakarékpénztárak időszakosan a számlanyitási díjat részben vagy egészében elengedik ügyfeleiknek (esetleg feltételekhez kötve), ezért is érdemes tájékozódni szerződéskötés előtt, ebben is számíthat ránk!

Ezen felül a pénztárak számlavezetési díjat számítanak fel, amit a megtakarítással együtt kell befizetni, ez egységesen 150 Ft havonta. A csekkes fizetésért külön költséget számítanak fel, ajánlott fizetési mód a rendszeres átutalás, esetleg a csoportos beszedési megbízás.

Mit kell tudnom a lakástakarékpénztári kölcsönökről?

A lakáskölcsön nem jár automatikusan, a futamidő végén a felhasználó személy eldöntheti, hogy kéri-e a hitelt vagy sem. Amennyiben kéri, úgy a hitelről egy hitelbírálati eljárás keretében dönt a hitelintézet. A hitel elbírálásakor figyelembe veszik a jövedelmét, a jelzálog fedezetéül szolgáló ingatlant, illetve azt is, hogy a lakás-előtakarékoskodó pontosan fizette-e a szerződésben vállalt esedékes összeget.

Van olyan lakástakarékpénztár, ahol a szerződés lejárta előtt (vagy akár már a megtakarítás indulásával egyidejűleg) is igénybe vehetünk ún. áthidaló kölcsönt.

Mennyi időre kössek lakástakarék-szerződést?

A lakástakarék legrövidebb futamideje 4 év, ennél rövidebb időre nem köthető szerződés és a 4 éven belüli felmondás esetén nem jár az állami támogatás. Ügyfeleink sokszor még akkor is a leghosszabb, 10 éves megtakarítást választják, ha ennél korábbi felhasználást terveznek, mert ha valami miatt el kell halasztani a tervezett felhasználást, ebben az esetben biztosan számolhatnak azzal, hogy a teljes futamidő alatt érvényesek lesznek azok a feltételek, amelyek a szerződéskötéskor fennálltak (támogatás mértéke, betéti kamat, lakáskölcsön kamata).

Mérlegelni kell ugyanakkor azt is, hogy ha hosszabb időre kötünk szerződést, az magasabb szerződéskötési díjjal jár, amit nem kapunk vissza, ha időközben rövidítjük a futamidőt. Ha viszont rövid futamidőre kötünk szerződést kedvezményes számlanyitási díj mellett, akkor a szerződés meghosszabbításakor a számlanyitási díj különbözetét meg kell fizetnünk – immár minden kedvezmény nélkül.

Mit kell tudnom a társasházak lakástakarékpénztári megtakarítási lehetőségeiről?

Társasházak és lakásszövetkezetek is nyithatnak lakástakarékpénztári számlát és kaphatnak a befizetéseik után állami támogatást. A támogatható lakáscél itt a közös tulajdonú épületrészek felújítása lehet. A támogatás mértéke függ a lakások számától, akár évi 324 000 Ft-is lehet.

Miért érdemes hozzánk fordulnia?

Ingyenes pénzügyi tanácsadási szolgáltatásunk keretében felmérjük az Ön igényeit, elvárásait lakáscélú megtakarításával kapcsolatban.

 • Az Ön preferenciái alapján bemutatjuk Önnek az azoknak leginkább megfelelő lakástakarékpénztári lehetőségeket, azok költségeit, hozamát, a hitellehetőségeket és segítünk kiválasztani azt a megoldást, amely szolgáltatásban és díjban is a leginkább megfelel Önnek, ezzel rengeteg időt és utánajárást spórolunk meg Önnek!
 • Megbeszéljük Önnel a megtakarítással kapcsolatos kérdéseit.
 • Megajándékozzuk egy 1 millió forint értékű csoportos életbiztosítással!
 • Tanácsadásunk nem csupán a megfelelő megoldás kiválasztásában nyújt segítséget, hanem vállaljuk a szerződésgondozást is, azaz hosszú távon is állunk rendelkezésére, amikor a szerződés fennállása alatti döntésekhez van szüksége tanácsadói segítségre.
 • Tanácsadásunk ingyenes!

Visszahívást kérek