Független pénzügyi tanácsadás: biztosítás, befektetés, lakástakarék - megkeressük az Ön számára legjobbat!

Győr
Schwarzenberg u. 8/B

+36-20-918-3698
+36-20-460-2234

Önnek szinte mindig nyitva
Előzetes egyeztetés alapján

Nyugdíjbiztosítás

Egyre szerényebb kilátásokkal „kecsegtető” majdani állami nyugdíjunk kiegészítésében senki másra nem hagyatkozhatunk, csak magunkra számíthatunk. Ha belátjuk, hogy csakis öngondoskodással egészíthetjük ki azt (nyugdíjunk várható alakulásáról és a lehetséges megoldásokról honlapunk Nyugdíj oldalunkon tájékozódhat) és úgy döntöttünk, hogy ideje elindítani nyugdíjbiztosításunkat, nézzük meg lehetőségeinket részletesebben!

Tekintsük át, mik a nyugdíjbiztosítás legfontosabb tudnivalói:

 

» 20 % ADÓJÓVÁÍRÁS

a befizetett összeg után 20% adójóváírásra jogosult, amely megtakarítását gyarapítja

» BIZTOSÍTÁSI ELEMEK A MEGTAKARÍTÁS MELLETT

A nyugdíjbiztosítások nemcsak megtakarítást jelentenek, hanem biztosítási védelmet is. Az élet-, baleset-, egészségbiztosítási védelem szintje és tartalma általában rugalmasan alakítható ki a szerződésen belül.

» RENDSZERES MEGTAKARÍTÁS

A biztosítás rendszeres megtakarításra ösztönöz. Ezzel a leghatékonyabban képes elősegíteni a nyugdíjcélú tőkefelhalmozás sikerét, azaz a zavartalan nyugdíjas évek anyagi biztonságát. A legtöbb biztosítás ugyanakkor lehetőséget nyújt a rendszeres díjfizetés mellett az eseti befizetésekre is, ezzel tovább gyarapítva a megtakarítását. Egy időben elindított nyugdíjbiztosításból tetemes vagyont tehet félre, akár kis összeg rendszeres megtakarításával is!

» GONDOSKODHAT CSALÁDTAGJAIRÓL

A biztosítás lehetőséget nyújt arra is, hogy Ön akár adózott jövedelemmel nem rendelkező családtagja nyugdíjára tehessen félre.

» NAGYFOKÚ SZEMÉLYRE SZABHATÓSÁG
  • választhat hagyományos vagy befektetéshez kötött biztosítások közül
  • a befektetést kockázatviselési hajlandóságához igazíthatja,
  • rugalmasan alakíthatja a biztosítási védelmet
  • a rendszeres díjak mellett eseti díjfizetésre is lehetősége van
» AKÁR AZ ÉVES MEGTAKARÍTÁS TÖBBSZÖRÖSÉT ELÉRŐ BÓNUSZ

A biztosítók mindegyike bónuszfizetésekkel jutalmazza hűségét, bár ezek számítása és mértéke nagyban eltér egymástól.

» EGYÖSSZEGŰ KIFIZETÉS VAGY JÁRADÉK

Nyugdíjba vonulásakor választhat, hogy a biztosító szolgáltatását egy összegben vagy járadékként (életjáradékként) veszi igénybe

Gyakran feltett kérdések a nyugdíjbiztosítással kapcsolatban:

Milyen biztosítási elemei vannak a nyugdíjbiztosításnak?

Ma már szinten minden biztosító társaság nyújt ügyfelei részére nyugdíjbiztosítást. A nyugdíjbiztosítás elsődleges célja a megtakarítás, ugyanakkor ez biztosítási elemekkel is kiegészül, a biztosítók a konstrukcióba építve alapszolgáltatásként és kiegészítő szolgáltatásként számos kockázatra nyújtanak biztosítási védelmet (élet-, baleset-, egészségbiztosítási kiegészítő elemek).

Ezzel összefüggésben a szolgáltatási kör is bővebb: az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz és a NYESZ-hez képest jelentős eltérés, hogy nemcsak a nyugdíjkorhatár elérésekor, ill. a tényleges nyugdíjba vonuláskor szolgáltat, hanem a biztosított elhunyta vagy 39 %-ot meghaladó mértékű egészségkárosodása esetén is.

Milyen adóvisszatérítés illet meg és mi történik a visszaigényelt adómmal?

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy nyugdíjbiztosítása után a befizetett összeg 20%-át visszaigényelheti személyi jövedelemadójából.

A visszaigényelt összeg a nyugdíjmegtakarítást gyarapítja, felső határa évi 130 eFt (ezt 650 eFt megtakarítással lehet elérni).

Mi a különbség egy hagyományos vegyes és egy befektetési egységekhez kötött biztosítás közöttl?

A nyugdíjbiztosítások egy része ún. hagyományos (vegyes) megtakarítási életbiztosítás, ez esetben nem választhatunk, hogy mibe fektesse a biztosító a megtakarításunkat, „cserébe” van egy garantált hozama (technikai kamat, ez manapság alig haladja meg a 2%-ot), valamint egy ígéret, hogy az efölött elért hozam meghatározott százalékát a biztosító jóváírja a számlánkon.

A másik megoldás a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. Itt nagyobb a mozgásterünk, magunk alakíthatjuk ki a portfóliót, meghatározhatjuk, hogy milyen eszközalapokba fektesse a biztosító a pénzünket, s ezt a futamidő alatt bármikor módosíthatjuk is. Több biztosítónál találunk menedzselt alapokat, sőt olyan alapokat, is, amelyekben az összetétel a lejárathoz közelítve a kockázatosabb (de magasabb hozamot ígérő) részvény-túlsúlyos portfólióból fokozatosan kerül át a stabilabb, de szerényebb hozamvárakozással bíró kötvény, ill. állampapír alapokba, remélhetőleg az elért hozamok megtartása érdekében. Az eszközalapokhoz a biztosítók többsége olyan szolgáltatást is nyújt, amely a piacok esése esetén segít megőrizni befektetésünk értékét azzal, hogy azt automatikusan alacsony kockázatú és hozamú, tehát alapvetően stabil alapokba helyezi át, amit vagy magunk válthatunk ismét más alapokba, vagy a piacok emelkedése esetén ezt maga az alapkezelő teszi meg.

Mennyire rugalmas egy nyugdíjbiztosítás?

A legtöbb biztosításnál lehetősége van a rendszeres díjak mellett eseti befizetésekre is. Ez azok számára különösen előnyös, akiknek a jövedelme változó.

Eseti befizetésekkel akár a nyugdíjmegtakarításunkat is gyarapíthatjuk (s a rendszeres díjakhoz hasonlóan ezek után is igénybe vehetjük az adójóváírást), de sok helyen lehetőségünk van rövidebb időtávra is befektetni, ez esetben adókedvezmény nem illet meg bennünket, ugyanakkor ez egy rendkívül rugalmas befektetési megoldás, ahol még a futamidőt sem kell előre rögzítenünk.

Mi történik, ha nem tudom fizetni a biztosítási díjat?

Bárkivel előfordulhat, hogy élete körülményei megváltoznak és nem tudja tovább fizetni a megtakarítási programját. Minden biztosításnál van lehetőség a díjfizetés átmeneti szüneteltetésére, vagy akár végleges nem fizetésére is (díjmentesítés), bár számolnunk kell azzal, hogy a költségek így is levonásra kerülnek. Végső esetben módunk van a biztosítás visszavásárlására is, de ez esetben nemcsak azzal kell számolnunk, hogy a biztosító levonja a költségeit, de elesünk az adójóváírástól is, amit kamattal növelten kell visszafizetnünk. Úgy szoktuk fogalmazni, hogy a nyugdíjbiztosítás kicsit hasonló egy tengerentúli repüléshez: nem szerencsés félúton kiszállni, még akkor sem, ha van is ejtőernyőnk…

Milyen költségekkel és jóváírásokkal számolhatok, ha nyugdíjbiztosítást kötök?

A kezdeti magasabb költségeket a biztosítók különböző bónuszokkal ellensúlyozzák, ami az adójóváírás mellett szintén fix hozamígéretnek tekinthető. A biztosítások költségszerkezete nagyon eltérő, ezek összehasonlítását segíti elő a Teljes Költség Mutató (TKM).

Nézzük meg, hogy milyen különbségeket látunk 5 népszerű nyugdíjbiztosítás összevetésekor! A kiindulópont szerint ügyfelünk 45 éves, 20 év múlva megy nyugdíjba. Hogy kihasználja az adómegtakarítás maximumát, évi 650 eFt-ot takarít meg. A számítás során azt feltételezzük, hogy a befizetés összegét minden évben 3%-kal emeli (indexálás), az eszközalapok hozama pedig az összehasonlíthatóság kedvéért évi 6%.

tablazat

Mint látjuk, nagyok az eltérések a TKM terén is, nagyon különbözőek a bónusz-értékek és nagy eltérések vannak a lejáratkor kifizetett összegek között is, holott itt még nem is vettük számításba, hogy milyen eltérések vannak az egyes biztosítók eszközalapjainak teljesítménye között!

Van olyan biztosítói eszközalap, amely 2013-15 között évi 20% fölötti hozamot ért el, de ugyanennél a biztosítónál volt olyan alap is, amely ugyanezen időszak alatt évi 18%-ot vesztett értékéből. De van olyan biztosító is, ahol 3 évre visszatekintve évi 12,2% volt a legjobban teljesítő eszközalap hozama, míg évi 16% fölötti volt a legrosszabb alap teljesítménye és az alapok átlagos teljesítménye negatív volt…

Látható, hogy a biztosítások terén nagyon sok lehetőséget kell számba vennünk, meg kell vizsgálnunk azelérhető eszközalapokat, a költségeket, az ezeket ellensúlyozó bónuszokat, a biztosító elért hozamait, a biztosítás rugalmasságát (díjmentesítés, szüneteltetés, részleges vagy teljes visszavásárlás stb.). A döntést mindezen tényezők, valamint a szerződő egyéb szempontjai határozzák meg. Ebben a döntésben tudunk segítségére lenni, független tanácsadóként egyetlen biztosítónak sem elkötelezetten az Ön személyes igényeit felmérve tudjuk megkeresni az Ön számára legmegfelelőbb megoldást!

Miért érdemes hozzánk fordulnia?

  • Ingyenes pénzügyi tanácsadási szolgáltatásunk keretében felmérjük az Ön igényeit, elvárásait nyugdíjbiztosításával kapcsolatban.
  • Az Ön preferenciái alapján bemutatjuk Önnek az azoknak leginkább megfelelő biztosítási ajánlatokat, azok költségeit, bónuszait, az elérhető eszközalapokat, a kiegészítő biztosítási lehetőséget, és segítünk kiválasztani azt a biztosítást, ami szolgáltatásban és díjban is a leginkább megfelel Önnek, ezzel rengeteg időt és utánajárást spórolunk meg Önnek!
  • Megbeszéljük Önnel a biztosítással kapcsolatos kérdéseit.
  • Megajándékozzuk egy 1 millió forint értékű csoportos életbiztosítással!
  • Tanácsadásunk nem csupán a megfelelő megoldás kiválasztásában nyújt segítséget, hanem vállaljuk a szerződésgondozást is, azaz hosszú távon is állunk rendelkezésére, amikor a szerződés fennállása alatti döntésekhez van szüksége tanácsadói segítségre.
  • Tanácsadásunk ingyenes!

Visszahívást kérek