Független pénzügyi tanácsadás: biztosítás, befektetés, lakástakarék - megkeressük az Ön számára legjobbat!

Győr
Schwarzenberg u. 8/B

+36-20-918-3698
+36-20-460-2234

Önnek szinte mindig nyitva
Előzetes egyeztetés alapján

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Mikor és kinek kell megkötnie a kötelező felelősségbiztosítást?

A gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése a gépjármű üzembentartója (tulajdonosa) számára kötelező, a biztosítási szerződésnek folyamatosan díjjal rendezettnek kell lennie. Amennyiben nincs érvényes kötelező biztosítás szerződése, akkor a közúti büntetésen túl egy okozott balesetért és a kártérítésért a károkozó saját maga felelős, amelynek összege akár több millió forint is lehet, emellett fedezetlenségi díjat kell fizetnie, amelynek összege többszöröse lehet a biztosítási díjnak.

Új vagy használt autó vásárlás esetén a forgalomba helyezéshez vagy gépjármű átírásához már rendelkeznünk kell érvényes kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel. Új, vagy külföldről behozott gépjármű esetében a biztosítási szerződés megkötésekor még nem szükséges tudnia a jármű rendszámát, de a díjszámításhoz a gépjármű pontos adatait és az ajánlat elkészítéséhez a személyes adatokat meg kell adnia.

A kötelező felelősségbiztosítás révén a biztosító áll helyt helyettünk, ha gépjárművünkkel másnak jogellenes magatartásunkkal kárt okozunk.

A kötelező felelősségbiztosítás díját befolyásoló tényezők:

Üzembentartó adatai
Az egyik legfontosabb tényező a gépjármű üzembentartójának (tulajdonosának) személyes adatai. Nagyban befolyásolja a kötelező biztosítás díjat, a lakóhely és az életkor, de az sem mindegy, hogy nő vagy férfi köti meg a szerződést. A biztosító társaságok részletes statisztikák alapján határozzák meg a személyes adatok alapján a kedvezmények és/vagy pótdíjak mértékét, amelyekkel az alapdíjat módosítják.

Gépjármű adatok
Adott gépjármű gyártmánya, típusa, de legfőképpen a teljesítménye erősen befolyásolja a kötelező felelősségbiztosítás díját.

Kárelőzmény (bónusz-malusz)
A bónusz-malusz besorolás biztosít nagyobb kedvezményt a kármentesen vezetőknek a kötelező biztosítás díjából, illetve pótdíjazza azon vezetőket, akik károkat okoznak. Minden új vezető A0-as fokozatba kerül, 1 év kármentes vezetés után 1 bónusz fokozatot kap, okozott kár esetén 2 bónusz fokozatot lép vissza. A bónusz-malusz besorolás M4-B10 között változhat, B10-es fokozat általában 50%-os díjengedményt jelent a kötelező felelősségbiztosítás díjából.

Díjfizetés módja és üteme
Nem mindegy, hogy a szerződésünket milyen díjfizetéssel és milyen módon fizetjük meg. A legnagyobb kedvezményt az egyösszegű, éves díjjal és inkasszós, vagy bankkártyás díjfizetéssel kaphatjuk, ebben az esetben a legkisebb az adminisztrációs feladatunk is, illetve a díjfizetés befizetésének elmaradását is elkerülhetjük, s még a banki költségeinket is csökkenthetjük.

Kedvezmények
A biztosítók széles körben határoznak meg további egyéni kedvezményeket, de ezek közül csak olyat szabad kiválasztani, amelyet később igazolni is tudunk (pl. gyerekkedvezmény, nyugdíjas kedvezmény, foglalkozáshoz kötött kedvezmény stb.). Az elektronikus kommunikációt választó ügyfelek szintén kedvezményekre számíthatnak. A díjfizetés módja, gyakorisága szintén jelentősen befolyásolhatja a díjunkat. Sok biztosító nyújt kedvezményt azoknak, akik a kötelező felelősségbiztosítással együtt kötik meg casco biztosításukat is.

Kiegészítő biztosítások
A kötelező felelősségbiztosítás mellé sok biztosítónál köthetünk különféle kiegészítő biztosításokat (pl. műszaki asszisztencia, kátyúkár, vad- és háziállatkár, jogvédelem, balesetbiztosítás)

Baleseti adó
A kötelező biztosítás díját 30%-os baleseti adó terheli 2012-től. A baleseti adót a díjjal együtt kell beszednie a biztosítónak.

Nézzünk egy konkrét példát a különbségekre! Egy 4 éves, 2993 cm3 hengerűrtartalmú személygépkocsira kértünk ajánlatot különböző biztosítóktól. Kiegészítő biztosítások nem szerepelnek, családi, díjfizetési és a kommunikációhoz kapcsolódó kedvezményeket figyelembe vettünk:

Jelentős különbségeket látunk a különböző biztosítói ajánlatok között!

Miért érdemes hozzánk fordulnia?

  • Áttekintjük meglevő biztosítását!
  • Ajánlatot kérünk Önnek különböző biztosítóktól és segítünk kiválasztani azt a biztosítást, ami szolgáltatásban és díjban is a leginkább megfelel Önnek, ezzel rengeteg időt és utánajárást spórolunk meg Önnek!
  • Megbeszéljük Önnel a biztosítással kapcsolatos kérdéseit.
  • Megajándékozzuk egy 1 millió forint értékű csoportos életbiztosítással!
  • Tanácsadásunk nem csupán a megfelelő megoldás kiválasztásában nyújt segítséget, hanem vállaljuk a szerződésgondozást is, azaz hosszú távon is állunk rendelkezésére, amikor a szerződés fennállása alatti döntésekhez van szüksége tanácsadói segítségre.
  • Tanácsadásunk ingyenes!

Visszahívást kérek